МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З питань дотримання природоохоронного законодавства в частині охорони надр

o - забезпечення повного і комплексного геологічного вивчення надр, яке полягає у тому, що в процесі дослідження повинні виявлятися всі дані про корисні копалини, геологічну структуру та природу ділянок. Не допускається проведення робіт тільки для отримання даних про наявність або відсутність того чи іншого корисного компонента та ігнорування інших геологічних даних;

o - додержання встановленого законодавством порядку надання надр у користування і недопущення самовільного користування надрами (обов'язковість отримання спеціальних дозволів та гірничих відводів у випадках, коли їхнє отримання є обов'язковим);

o - раціональне вилучення і використання запасів корисних копалин і наявних у них компонентів. Не допускається освоєння тільки тієї частини родовища, яка є найбільш рентабельною, і залишення нерозробленими покладів, які самостійно розробляти буде економічно недоцільно;

o - недопущення шкідливого впливу робіт, пов'язаних з користуванням надрами, на збереження запасів корисних копалин, гірничих виробок і свердловин, що експлуатуються чи законсервовані, а також підземних споруд. Вказана вимога пов'язана з безумовним виконанням правил проведення вибухових робіт, здійсненням заходів, передбачених проектом рекультивації земель тощо;

o - охорона родовищ корисних копалин від затоплення, обводнення, пожеж та інших факторів, що впливають на якість корисних копалин і промислову цінність родовищ або ускладнюють їхню розробку;

o - запобігання необгрунтованій та самовільній забудові площ залягання корисних копалин і додержання встановленого законодавством порядку використання цих площ для інших цілей;

o - запобігання забрудненню надр при підземному зберіганні нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захороненні шкідливих речовин і відходів виробництва, скиданні стічних вод.

         

         Для виконання робіт спеціалізованим підприємством можуть залучатися до виконання договору інші підприємства, установи, організації та окремі фахівці геологічної галузі за напрямками робіт, але спеціалізоване підприємство здійснює керівництво всіма роботами і несе відповідальність за повноту та якість всього комплексу робіт з моніторингу та наукового супроводження, залишаючись відповідальним виконавцем перед Замовником.

o - Спеціалізоване підприємство надає надрокористувачеві консультативну допомогу щодо:


o - дотримання установлених законодавством вимог, правил та стандартів користування надрами і охорони навколишнього природного середовища, вимог, передбачених спеціальним дозволом на користування надрами, ліцензією, у разі її наявності;


o    - послідовності виконання робіт з користування надрами, основних методів їх вирішення, переліку інструкцій та технічних вимог, обов'язкових при виконанні робіт з урахуванням вимог охорони надр і навколишнього природного середовища;

o    - використання отриманих відходів гірничодобувних та пов'язаних з ним переробних підприємств своїми силами або з залученням інших юридичних та фізичних осіб;

o   - складання відповідної звітності, яка передається на зберігання до Державного науково-виробничого підприємства "Державний інформаційний геологічний фонд України".


Спеціалізовані підприємства щомісячно надсилають до Секції Науково-технічної ради Держгеонадр України з питань моніторингу та наукового супроводження надрокористування за формою, що є додатком 9, інформацію про стан виконання зобов'язань по укладеним договорам з проведення моніторингу та наукового супроводження надрокористування.

Зокрема, щодо стану виконання сторонами договору зобов'язань за договором  спеціалізовані підприємства повідомляють інформацію щодо:


o 1) отримання спеціалізованим підприємством необхідних документів;


o 2) виконання пункту 2.4.2 договору;


o 3) виконання зобов'язань надрокористувача стосовно оплати за договором;


o 4) відмови спеціалізованого підприємства від зобов'язань, взятих за договором у разі порушення надрокористувачем умов договору.


         Склад загальних (примірних) напрямків і показників моніторингу та наукового супроводження для різних видів геологічного вивчення надр та надрокористування наведено у цих рекомендаціях. Замовник та спеціалізоване підприємство у договорі з проведення моніторингу та наукового супроводження надрокористування встановлюють конкретні склад напрямків та показників.

Геофізичні роботи

1. Аналіз геологічних завдань, що вирішуються геофізичними методами, обґрунтування необхідності постановки робіт.

2. Аналіз раціонального комплексу геофізичних досліджень, вибору технічних засобів та технологій виконання робіт.

3. Відповідність виконання кожного виду геофізичних робіт діючим нормативно-методичним документам та інструкціям.

4. Застосування сучасних технологій обробки та комплексної інтерпретації геофізичних матеріалів.

5. Відповідність вибраних технічних засобів для ефективного вирішення геологічного завдання.

6. Достовірність складання паспортів на нафтогазоперспективні об'єкти та достовірності геологічних побудов за геофізичними даними.

7. Забезпечення технічної та екологічної безпеки при проведенні робіт.

8. Обґрунтування потрав сільськогосподарських угідь та їх оптимізація, відповідність проектним показникам.

9. Відповідність звітів про геофізичні роботи нормативним документам.

 10. Метрологічне забезпечення геофізичної апаратури.

 11. Стан зберігання та використання геофізичної інформації.

     12. Надання методичної допомоги з питань проведення геофізичних досліджень, обробки та комплексної інтерпретації їх результатів.

     13. Оцінка відповідності геологічних завдань та проектів робіт надрокористувача Угоді про користування надрами.

Еколого-геологічні дослідження та моніторинг геологічного середовища

1. Аналіз відповідності проектної документації вимогам геологічного завдання.

2. Аналіз відповідності запроектованих видів і обсягів робіт рівню еколого-геологічної вивченості та природно-техногенним умовам території.

 3. Обґрунтованість мережі еколого-геологічного випробування, схеми пробовідбору тощо.

4. Оцінка оптимальності переліку контрольованих показників стану компонентів навколишнього природного середовища та обґрунтованості періодичності випробування в процесі режимних (моніторингових) спостережень.

5. Визначення відповідності раціонального комплексу методів застосованих лабораторних досліджень сучасним вимогам, наявності відповідних технічних засобів.

6. Оцінка обґрунтованості критеріїв оцінки екологічного стану навколишнього природного середовища.

7. Оцінка обґрунтованості підходів із забезпечення збереження та обробки отриманої в процесі робіт еколого-геологічної інформації на основі використання сучасних комп'ютерних технологій.

8. Оцінка методики виконаних робіт чинним нормативно-методичним документам.

9. Оцінка об'єктивності рекомендацій щодо подальших обсягів та методів робіт для достовірної оцінки стану навколишнього природного середовища, визначеності спрямованості його змін та розробка заходів, спрямованих на поліпшення його стану.

10. Аналіз відповідності звітних матеріалів вимогам галузевого стандарту.

Еколого-геологічні роботи при розробці родовищ

1. Оцінка проектних заходів з мінімізації впливу розробки родовища на стан навколишнього природного середовища.

2. Відповідність технології зберігання, утилізації чи скиду дренажних вод, проекту розробки родовища.

3. Оцінка стану шламонакопичувачів, відстійників рідких відходів, териконів, їх впливу підземні та поверхневі води, ґрунти та інші компоненти навколишнього природного середовища.

4. Оцінка системи контролю за впливом розробки родовища на навколишнє природне середовище.

5. Оцінка ефективності заходів, що проводяться надрокористувачем, з метою мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

6. Оцінка відповідності впливу розробки родовища на навколишнє природне середовище проектним прогнозам.

7. Розробка рекомендацій з підвищення ефективності природоохоронних заходів щодо мінімізації впливу розробки родовища на навколишнє природне середовище.


Начальник відділу державного

екологічного нагляду (контролю) надр Олександр ВОРОБЕЙ


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці