Як НАЗК та інші державні органи працюють з повідомленнями викривачів?

 Інформацію про можливі факти корупційних правопорушень викривачі можуть подавати до державних органів чи органів місцевого самоврядування спеціальними каналами. Щоб такі повідомлення були опрацьовані якомога швидше та коректніше, вони повинні:

містити фактичні дані: про обставини правопорушення, місце та час його вчинення та особу, яка його вчинила,

бути достовірними,

містити інформацію, яку викривач отримав під час своєї трудової, професійної, господарської, громадської, наукової діяльності.

Такі повідомлення викривачів, можуть бути як анонімними, так і з зазначенням авторства.

Анонімне повідомлення викривача розглядають:

якщо наведена у ньому інформація стосується конкретної особи чи містить фактичні дані, які можуть бути перевірені;

протягом 15 днів (може бути продовжено до 30 днів) з отримання повідомлення.

У разі підтвердження вказаної інформації керівник відповідного органу, якого стосується повідомлення, усуває правопорушення, його наслідки та забезпечує притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності, а у випадках виявлення ознак кримінального або адміністративного правопорушення також інформує спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції, а саме: Національне агентство з питань запобігання корупції, Національне антикорупційне бюро України, Національна поліція, Державне бюро розслідувань тощо.

Повідомлення із зазначенням авторства розглядають: 

якщо воно містить фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення корупційного правопорушення, і вони можуть бути перевірені;

строки та порядок перевірки:

якщо повідомлення не належить до компетенції органу, до якого воно надійшло – заявника повідомляють про це у 3-денний строк із роз’ясненням щодо компетенції органів або юридичних осіб, уповноважених на проведення перевірки або розслідування відповідної інформації;

якщо повідомлення надійшло до органу, до компетенції якого належить його розгляд, то попередня перевірка проводиться протягом 10 робочих днів з отримання.

За результатами перевірки може бути призначене внутрішнє розслідування тривалістю 30 днів (може бути подовжено до 45 днів), матеріали передані до органів, які проводять досудове розслідування, або ж провадження може бути закрите.

Дізнатися більше про те, як опрацьовують повідомлення викривачів, можна у роз’ясненні на сайті НАЗК: https://bit.ly/39jGCrd


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці