Природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї !

На сьогоднішній день гостро стоїть питання виникнення пожеж, що виникають внаслідок спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи та сміття. Мало хто замислюється, що дані дії можуть призвести до пожежі у прилягаючому  лісовому насаджені, вогонь також може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі.

 Необхідно знати та пам’ятати, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків, що є порушенням вимог частини 6 статті 39 Закону України «Про тваринний світ», частини 3 статті 27 Закону України «Про рослинний світ», передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Відповідно до частини 1 статті 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища

– тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 3060 грн до 6120 грн і на посадових осіб від 15300 грн  до 21420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 грн до 12240 грн і на посадових осіб – від 21420 грн до 30600 грн (ч.2 ст.77-1 КУпАП).

Згідно із частиною першою статті 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються штрафом від 91800 грн до 153000 грн або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. 

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідкикараються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років(ч.2 ст.245 КК України).

Державна екологічна інспекція у Волинській області звертається до аграріїв та громадян з проханням взяти до уваги викладені обставини  та додержуватись вимог закону, берегти природу та  забезпечити безпеку людей.

 Віктор Степанюк

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці