Збереження та охорона первоцвітів

У зв’язку з теплою зимою – скоро про себе дадуть знати перші квіти.

Первоцвіти – це екологічна група рослин, більша частина яких занесена до Червоної книги України, тому вони підлягають суворій охороні.

На території нашої області ростуть: цибуля ведмежа (черемша), конвалія звичайна, підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфелів та багато інших першоквітучих рослин, які перебувають на межі зникнення.

Масове збирання цих рослин наносить не виправну шкоду унікальній українській природі, не дає можливості рослинам утворити насіння, а як наслідок – зникнення цілих популяції.

За знищення або незаконне вилучення прервоцвітів з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою кримінальну відповідальність.

З настанням вегетаційного періоду, Інспекція проведе природоохоронні заходи з виявлення правопорушень в місцях зростання регіонально- рідкісних видів рослин, які занесені до Червоної книги України та в місцях їх збуту.

Також, Державна екологічна інспекція у Волинській області звертається до всіх свідомих громадян і просить не зривати ранньоквітучі рослини і не купувати їх. Збираючи та продаючи первоцвіти ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати!

Бережіть унікальну природу рідного краю!


Перший заступник начальника 

Державної екологічної інспекції у Волинській області

Олександр ТКАЧУК

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці