Європейський досвід для захисту довкілля: Держекоінспекція Волині переймає європейські практики для ефективного моніторингу наслідків війни.

17-18 жовтня начальник відділу міжрайонного оперативного контролю Державної екологічної інспекції у Волинській області Василь Демидюк взяв участь у семінарі-тренінгу, який відбувся у селі Поляна, Закарпатської області.

Захід було організовано за підтримки @OSCE projects in Ukraine / Проєкти ОБСЄ в Україні в рамках ініціативи «Екологічний моніторинг наслідків війни проти України».

Участь у семінарі взяли представники Державної екологічної інспекції України та фахівці з 11 територіальних і 5 міжрегіональних округів. Метою заходу було ознайомлення українських екоінспекторів із передовими європейськими практиками та підвищення ефективності моніторингу й оцінки екологічних наслідків війни.

Особливу увагу приділено фіксації екологічних злочинів і збитків, завданих природним ресурсам внаслідок російської агресії. 

Учасники мали змогу ознайомитися з найкращими європейськими методиками діяльності екоінспекторів, представленими в рамках партнерства з Мережею ЄС з впровадження екологічного законодавства (IMPEL). 

Практична частина семінару включала симуляційні вправи з відбору проб води та ґрунту, що дозволило учасникам отримати важливі навички необхідні для роботи на місцях, особливо в постраждалих від війни регіонах.

Одним із ключових інструментів, представлених під час заходу, стала цифрова платформа #ECODOZOR, яка дозволяє фіксувати екологічні загрози та злочини, спричинені війною. Платформа створена за підтримки ОБСЄ і є важливим інструментом для розслідування екологічних злочинів.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці