Нове роз’яснення НАЗК: як правильно вносити і розглядати подання про проведення службового розслідування

В умовах воєнного стану дуже важливо розуміти причини та умови, які можуть сприяти вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення в організації. Проведення службового розслідування – це важливий елемент механізму профілактики для недопущенню таких правопорушень.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) підготувало роз’яснення до Закону “Про запобігання корупції”, яке допоможе розібратися з якою метою вноситься подання про проведення службового розслідування; хто і за яких умов може його вносити; чи є обов’язковим проведення службового розслідування за поданням спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції.

Чому може вноситися подання про проведення службового розслідування?

Подання про проведення службового розслідування може вноситися для виявлення причин та умов, які посприяли вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення. Як результат, ці умови мають бути усунені. 

Відтак подання про проведення службового розслідування – це важливий елемент механізму профілактики для недопущенню таких правопорушень.

Хто і за яких умов може вносити подання відповідно до Закону “Про запобігання корупції”?

Вносити подання можуть лише спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції, зокрема органи прокуратури та Національної поліції виключно в межах їхніх повноважень.

Щоб внести таке подання, обов’язково потрібно встановити факт вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення у межах наданих спецсуб’єкту повноважень.

Проведення службового розслідування за поданням органів прокуратури та Національної поліції обов’язкове. Керівник органу, де вчинене порушення, не може впливати на те, проводити службове розслідування чи ні. 

Результатом проведення службового розслідування може бути:

встановлення причин та умов, які сприяли вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення;

вирішення питання про дисциплінарну відповідальність винних осіб.

Детальніше читайте у роз’ясненні: https://bit.ly/3zpOSVt

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці