Ігор Зубович прозвітував про роботу Держекоінспекції за 2021 рік

Під час виступу Ігор Зубович розповів, що Держекоінспекція у 2021 році реалізовувала державну політику зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів та досягла значних результатів. 


Про це пише на офіційному сайті Державної екологічної інспекції України.


“Протягом минулого року фахівці територіальних та міжрегіональних територіальних органів провели понад 43 тисячі перевірок, що на 43% більше у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Зокрема, сума розрахованих збитків  зросла на 89% до минулого року та склала понад 4 млрд гривень. 


«Окремо варто наголосити, що 100% матеріалів перевірок, що були проведені у 2021 році, внесено до бази Інспекційного порталу (inspections.gov.ua) інспекторами Держекоінспекції. Цього року також заплановано внесення інформації за 2020 та 2019 роки», - підкреслив тимчасово виконуючий обов’язки Голови Ігор Зубович.


У ході виступу посадовець акцентував на виконанні Рішення Ради національної безпеки та оборони України «Про стан водних ресурсів України» від 30.07.2021, введеного в дію Указом Президента України від 13 серпня 2021 року № 357/2021, Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 березня 2021 року «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації», введеного в дію Указом Президента України від 23 березня 2021 року № 111/2021, витягу з протоколу № 25 засідання Ради національної безпеки і оборони України від 30.07.2021 щодо пункту 3 «Про стан водних ресурсів України», а також дорученні Прем’єр-міністра України щодо проведення перевірок підприємств-забруднювачів водних ресурсів. Так, протягом серпня-грудня 2021 року фахівцями Держекоінспекції було перевірено 447 водокористувачів. Порушникам пред’явлено претензій на суму понад 54,5 млн гривень. Серед найпоширеніших порушень виявлено самовільне водокористування, забруднення поверхневих вод, недотримання умов дозволу на спеціальне водокористування та порушення правил експлуатації очисних споруд.


Окрім того, за дорученням Прем’єр-міністра України, фахівці апарату Держекоінспекції провели перевірки суб’єктів господарювань, що здійснюють свою діяльність у сфері поводження з відходами. У результаті інспектори розрахували збитки та пред’явили порушникам претензій на загальну суму понад 250 млн гривень. Держекоінспекцією направлено 6 позовів до судових органів для прийняття рішень, щодо зупинення діяльності підприємств та 5 позовів, щодо примусового стягнення збитків. За матеріалами Держекоінспекції правоохоронними органами відкрито 7 кримінальних проваджень. Зокрема, Київський окружний адміністративний суд виніс рішення від 14.07.2021, щодо припинення діяльності ЖЕКу Баришівської селищної ради.


Водночас керівник Держекоінспекції окреслив плани на 2022 рік. 


«Серед найпріоритетніших завдань визначено:


- здійснення позапланових перевірок  за дорученням Прем’єр-міністра України спільно з фахівцями Національної поліції України підприємств  ТОП-50  у сфері забруднення атмосферного повітря, використання та забруднення земель, поводження з  відходами;


- скасування мораторію на проведення планових перевірок у зоні проведення антитерористичної операції (на території Донецької та Луганської областей) з метою системного здійснення заходів державного нагляду (контролю) відносно суб’єктів господарювання, які чинять найбільш негативний вплив на довкілля;


- запровадження ефективної системи контролю виконання приписів, виданих за результатами здійснених перевірок», - зазначив Ігор Зубович.


Державна екологічна інспекція України продовжує свою наполегливу роботу у боротьбі за чисте довкілля”, — зазначено у новині.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці