Державна екологічна інспекція у Волинській області завершила планову перевірку Ківерцівського національного природного парку “Цуманська пуща”

Ківерцівський національний природний парк “Цуманська пуща” створений відповідно до Указу Президента України від 22.02.2010 №203 “Про створення Ківерцівського національного природного парку “Цуманська пуща”.  Положення про Ківерцівський національний природний парк “Цуманська пуща” було затверджено наказом Міністерства екології та  природних ресурсів України від 12.12.2011 №523.

За результатами проведеного заходу державного нагляду (контролю) встановлено, що вимоги, визначені Указом Президента України та вимоги Положення про Ківерцівський національний природний парк “Цуманська пуща”, які регламентують повноцінне функціонування парку відповідно до Закону України “Про природно-заповідний фонд України” не виконано.

З часу створення парку не оформлено відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” право користування земельними ділянками. Межі території парку в натурі не встановлені. В установленому законодавством порядку не затверджено Проєкт організації території парку. Охоронні зобов’язання оформлені з порушенням вимог п. 3.2 “Інструкції щодо оформлення охоронних зобов’язань на території та об’єкти природно-заповідного фонду” для землекористувачів, не зазначених в Указі Президента України, без додавання копій оглядових картографічних матеріалів.

Окрім порушень, які стосуються виконання заходів, передбачених Указом Президента України, спеціалістами Інспекції встановлено факти порушень вимог природоохоронного законодавства про охорону і раціональне використання вод та відтворення водних ресурсів, про охорону атмосферного повітря. Національним природним парком, як суб’єктом господарювання, не забезпечено ведення первинного обліку кількості використаної води у встановленому законодавством порядку,  відсутній спеціальний дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря із стаціонарних джерел.

За результатами перевірки відповідальних посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, виданий припис про усунення порушень вимог природоохоронного законодавства.

                                                                                                                                                                                         Олександр ТКАЧУК


        


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці