13 жовтня - Міжнародний день зі зниження ризику лих

Фото: ГУ ДСНС України у Волинській області


Щорічно 13 жовтня відзначається день, коли люди підвищують обізнаність про важливість зниження ризиків природних катастроф. Дата була встановлена резолюцією Генасамблеї ООН 21 грудня 2009 року.


Цього року темою Міжнародного дня зменшення ризику стихійних лих є «Міжнародне співробітництво для країн, що розвиваються, для зменшення ризику стихійного лиха та втрат від катастроф». Така тема була обрана неспроста, адже 2021 рік  —  це рік перелому для виконання Паризької угоди 2015 року щодо протидії зміні клімату.

 

Відсутність заходів щодо зміни клімату може призвести до того, що країни, які розвиваються, в майбутньому зазнаватимуть більш екстремальних погодних явищ. Що своєю чергою може призвести до пошкодження інфраструктури та збільшення смертності.  


Довідково: 8 березня 2015 року в місті Сендай у Японії Третьою всесвітньою конференцією ООН зі зниження ризику надзвичайних ситуацій було прийнято Сендайську рамкову програму (2015–2030), яка являє собою 15-тирічний добровільний незобов’язальний договір, що окреслює план широких, орієнтованих на людину, заходів щодо зниження ризиків стихійних лих. Сендайська програма націлена на стихійні лиха різного роду, більш і менш масштабні, часті й поодинокі, раптові та поступові, незалежно від причини виникнення, чи природної, чи антропогенної, а також на пов’язані з ними природні, біологічні й технологічні збитки та ризики. Програмою передбачається багаторівневе управління ризиками. Очікується, що реалізація програми забезпечить значне зниження ризиків стихійних лих, людських втрат, погіршення здоров’я, умов життя, економічних, фізичних, соціальних, культурних і природничих активів осіб, підприємств, спільнот і країн.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці