Збереження природного різноманіття – одне із головних завдань, які стоять перед Україною

 Лише третина природної рослинності збереглася на території держави.

Спостерігається катастрофічне зменшення площі територій водно-болотних угідь, степових екосистем, які є основою для збереження біорізноманіття.

 

Державна екологічна інспекція у Волинській наголошує на факторах, які загрожують біорізноманіттю України:

 

1) Екстенсивне природокористування, нехтування екологічними нормами у процесі розвитку агропромислового комплексу, зарегулювання стоку річок, осушення боліт, стихійний розвиток колективного садівництва та інші невпорядковані дії призвели до знищення майже 70% цінних природних комплексів і ландшафтів України.

 

2) Осушення північної частини України Полісся.

 

3) Фрагментація біо - та екотопів, ландшафтів, екосистем. 

 

4) Вигідне транспортно-географічне положення України між Центральною та Східною Європою сприяє перетворенню її на важливий транспортний коридор міжнародного значення. Це зумовлює потенційно істотні загрози для

біорізноманіття, порушує міграційні шляхи тварин та цілісність екосистем.

 

5) Деградація біо - та екотопів. Внаслідок Чорнобильської катастрофи забруднено радіонуклідами близько 4 млн га лісів, з яких 157 тис. га є непридатними для господарського використання.

 

6) Екологічно незбалансоване, виснажливе використання видів, їх популяцій та рослинних угруповань. 

 

7) Лісосічні рубки, знищення підліску, штучне відновлення призводить до панування монокультур, зубожіння видового складу та зміни умов існування, а під час злив або танення снігу до ерозії ґрунтів. Зрештою відбувається заміна корінних дубових, дубово-грабових та букових лісів грабом, березою або осикою. Звичайно, в першу чергу, зникають рідкісні види, занесені до Червоної книги України. На луках має місце та сама тенденція, але під впливом надмірного випасання.

 

8)Різке зменшення чисельності цінних видів промислових риб і збільшення чисельності малоцінних хамси, тюльки. Стійка тенденція до виснаження спостерігається серед мисливських тварин, зокрема, лося, благородного оленя. Виснаження ресурсів має місце і для промислових птахів. Не останню роль в цьому відіграє і браконьєрство.
 

9) Поширення чужорідних видів. Чужорідні види можуть негативно впливати на екосистеми, місцеві види, викликати істотний дисбаланс у біоценозах. Гребеневик (реброплав) мнеміопсис (тип Ctenophora), якого вперше було виявлено

в Чорному морі у 1982 р., призвів до підриву кормової бази риб, катастрофічного зменшення маси планктону, майже десятикратного зниження обсягу вилову риби. Загальна біомаса переселенця в басейні Чорного моря оцінюється в 1 млрд тонн.

 

10) Розповсюдження хвороб, шкідників і паразитів. 

 

11) Низький рівень екологічної свідомості громадян України. Дотепер відсутній єдиний комплексний підхід до освіти і навчання в галузі збереження біорізноманіття, у тому числі з використанням міжнародного досвіду. 


Джерело: ЗБЕРЕЖЕННЯ БІОРІЗНОМАНІТТЯ, СТВОРЕННЯ ЕКОМЕРЕЖІ ТА ІНТЕГРОВАНЕ УПРАВЛІННЯ РІЧКОВИМИ БАСЕЙНАМИ. Кобеньок Г. В., Закорко О. П., Марушевський Г. Б.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці