До уваги підприємств-надрокористувачів!

Видобування корисних копалин, крім корисних копалин місцевого значення, які видобуваються землевласниками чи землекористувачами в межах наданих їм земельних ділянок з відповідним цільовим призначенням, відповідно до абзацу 1 пункту 3 частини 3 статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» відноситься до другої категорії видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля.

Згідно п.3 ст.17 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» висновки державної екологічної експертизи, одержані до введення в дію цього Закону, зберігають чинність та мають статус висновку з оцінки впливу на довкілля).

Забороняється провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, якщо не забезпечено в повному обсязі додержання екологічних умов, передбачених у висновку з оцінки впливу на довкілля (висновку державної екологічної експертизи).

За порушення вищезазначених вимог законодавства статтею 164 КУпАП передбачені штрафні санкції в розмірі від 17 до 34 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Додатково інформуємо про внесення змін до статті 47 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Також, очікуємо на ухвалення законопроєкту №3091 у другому читанні, адже він збільшить мізерний штраф за недопуск з 765 гривень до 1,8 мільйона гривень, скасує судовий збір у справах щодо стягнення збитків та дозволить інспекторам проводити перевірки підприємств за відсутності керівника.

 

                                                                                        

                                                                                                                                                  Антоніна Мовяк

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці