Спалювання трави шкодить здоров'ю та навколишньому середовищу

Із настанням весни та підвищенням температури повітря в області все частіше виникають пожежі в екосистемах. Пов’язано це з випалюванням минулорічної сухої рослинності на відкритих територіях. 

Випалювання сухої трави має негативні наслідки як для природи, так і для людини. Одночасно з димом у повітря вивільняється окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали а також діоксини – надзвичайно небезпечні для людей речовини.

Пам’ятайте, що за самовільне випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинності та її залишків накладаються штрафи у розмірі від 170 до 340 гривень на громадян і від 850 до 1190 гривень на посадових осіб. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680, а на посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень. 

На виконання Доручення  голови Волинської ОДА від 26.02.2019р. №1263/17/2-19 "Про запобігання виникненню пожеж в екосистемах області протягом пожежонебезпечного періоду 2019року" створено районні робочі групи в які входять представники Держекоінспекції, ДСНС України у  Волинській області та управління Національної поліції в області, які проводять спільні рейди по виявленню фактів випалювання сухої рослинності.

Станом на 01.04.2019р. спеціалістами екологічної інспекції до адміністративної відповідальності за самовільне випалювання сухої рослинності притягнуто 72 громадян на загальну суму штрафів 13940 грн. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці