Методичні рекомендації порядку надання в користування земель запасу

Рекомендації розроблені Державною екологічною інспекцією у Волинській області як методична допомога органам місцевого самоврядування з метою дотримання природоохоронного законодавства.

Рекомендації   призначені   для   забезпечення   захисту економічних та соціальних інтересів  громадян, виконавчої влади, місцевого самоврядування, наповнення місцевих бюджетів та дотримання чинного земельного законодавства, об'єктивності   встановлення   розмірів орендної плати  при укладенні договорів оренди між орендодавцями і орендарями.

Оренда землі

         Відносини, пов᾽язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, законами України: “Про внесення змін до закону України “Про оренду землі”, “Про плату за землю” та деяких інших законодавчих актів України” іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

            Оренда землі - це  засноване на договорі  строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

          Об'єктами оренди є земельні  ділянки,  що  перебувають  у власності громадян,  юридичних  осіб,  комунальній  або  державній власності.

Земельна ділянка   може   передаватися   в   оренду  разом  з насадженнями,  будівлями, спорудами, водоймами, які знаходяться на ній, або без них.

          Орендодавцями земельних   ділянок  є  громадяни  та  юридичні особи,  у  власності  яких  перебувають  земельні   ділянки,   або уповноважені ними особи.

            Орендарями земельних ділянок є юридичні  або  фізичні  особи, яким  на  підставі  договору  оренди  належить  право  володіння і користування земельною ділянкою.

      Землі сільськогосподарського призначення надаються у користування:

а) громадянам – для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

б) сільськогосподарським підприємствам – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

в) сільськогосподарським науково-дослідним установам та навчальним закладам, сільським професійно-технічним училищам та загальноосвітнім школам – для дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового  ведення сільського господарства;

г) несільськогосподарським підприємствам, установам та організаціям, релігійним організаціям і об᾽єднанням громадян – для ведення підсобного сільського господарства.

 

 Суборенда земельних ділянок

        Орендована земельна  ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни  цільового  призначення,  якщо  це передбачено  договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Якщо протягом одного місяця  орендодавець  не  надішле  письмового повідомлення щодо своєї згоди чи заперечення,  орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду.

        Умови договору    суборенди    земельної    ділянки   повинні обмежуватися  умовами  договору  оренди  земельної  ділянки  і  не суперечити йому.

Строк суборенди  не  може  перевищувати  строку,  визначеного договором оренди землі.

У разі припинення договору оренди чинність договору суборенди земельної ділянки припиняється.

Договір суборенди  земельної   ділянки   підлягає   державній реєстрації.

За згодою  сторін   договір   суборенди   земельної   ділянки посвідчується нотаріально.

         Передача в суборенду земельних ділянок,  на яких  розташовані цілісні  майнові  комплекси  підприємств,  установ  і  організацій державної або комунальної власності,  а також заснованих на майні, що   належить   Автономній  Республіці  Крим,  та  їх  структурних підрозділів, забороняється.

        Орендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення на період дії договору оренди  можуть  обмінюватися  належними  їм правами  користування  земельними  ділянками  шляхом укладання між ними договорів суборенди відповідних ділянок,  якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.

          Підстави для передачі земельних ділянок в оренду

        Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

        У разі набуття права оренди земельної ділянки на конкурентних засадах підставою для укладення договору оренди є результати аукціону чи конкурсу.

        У разі  дострокового припинення договору оренди землі за ініціативою орендодавця земельної ділянки, право оренди якої набуто за результатами аукціону чи конкурсу, орендодавець відшкодовує орендарю витрати на його набуття у строки, визначені умовами договору та законом, і збитки, які понесе орендар внаслідок дострокового припинення договору оренди, якщо інше не передбачено договором оренди. Земельна ділянка, обтяжена заставою, може бути передана в оренду в разі згоди заставодержателя.

 

Договір оренди землі

      Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк,  а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до  умов договору та вимог земельного законодавства.

Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Типова форма  договору  оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України.

              Істотними умовами договору оренди землі є:

об'єкт оренди (місце   розташування   та  розмір  земельної ділянки);

 строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням  її  розміру,  індексації,  форм платежу,   строків,   порядку   її   внесення   і   перегляду та відповідальності за її несплату;

 умови використання та цільове призначення земельної  ділянки, яка передається в оренду;

 умови збереження стану об'єкта оренди;

 умови і строки передачі земельної ділянки орендарю;

 умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;

 існуючі обмеження (обтяження)  щодо  використання  земельної ділянки;

 визначення сторони, яка несе ризик  випадкового  пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини;

 відповідальність сторін.

              Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору  недійсним відповідно до закону.

             За згодою  сторін  у договорі оренди землі можуть зазначатися інші  умови, зокрема якісний стан земельних угідь, порядок виконання зобов'язань сторін,  порядок страхування об'єкта оренди, порядок відшкодування витрат на здійснення заходів щодо охорони  і поліпшення об'єкта оренди, проведення меліоративних робіт, а також обставини, що можуть вплинути на зміну або припинення дії договору оренди, тощо.

                Невід'ємною частиною договору оренди землі є:

план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду;

кадастровий план земельної ділянки з  відображенням  обмежень обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів;

 акт визначення меж земельної ділянки в натурі   (на місцевості);

акт приймання-передачі об'єкта оренди;

               У разі якщо договором оренди землі передбачається здійснити заходи, спрямовані на охорону та поліпшення  об'єкта  оренди,  до договору  додається угода щодо відшкодування орендарю витрат на такі заходи. Передача об'єкта  оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах,  що визначені у  договорі  оренди  землі,  за актом приймання-передачі.  Договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

   Строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.

      При передачі в оренду сільськогосподарських угідь для ведення товарного сільськогосподарського виробництва строк дії договору оренди земельних ділянок визначається з урахуванням періоду ротації основної сівозміни згідно з проектами землеустрою.

При передачі в оренду сільськогосподарських угідь, які розташовані в межах гірничого відводу, наданого  для розробки родовища нафти або газу, строк дії договору оренди земельних ділянок визначається з урахуванням строків початку будівництва свердловин та виробничих споруд, пов'язаних з їх експлуатацією, на орендованій ділянці або на її частині.

                Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Державна реєстрація договорів оренди землі проводиться у порядку, встановленому законом.

                                                                                                                                                                   Андрій Тинчук


    

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці