НАЗК затвердило нові роз’яснення законодавства у сфері захисту викривачів

Для того, щоб забезпечити однакове застосування положень Закону України «Про запобігання корупції» у сфері захисту викривачів, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) затвердило нові роз’яснення. Вони стосуються механізмів заохочення та формування культури повідомлень про корупцію і забезпечення права викривача на конфіденційність та анонімність.

Заохочення та формування культури повідомлення є одними із найефективніших механізмів запобігання корупції. Важливими є обізнаність громадян про можливості викриття корупції, впевненість у захисті своїх прав, а також формування поваги  суспільства до викривачів. 

Кожна установа має запровадити механізми заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупції. Для  цього потрібно затвердити внутрішні документи, у яких буде інформація про:

  • створення механізмів, які заохочуватимуть повідомляти про можливі випадки корупції
  • правила етичної поведінки працівників установи
  • комунікаційні кампаній та просвітницьку діяльність

З роз’ясненнями щодо механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень можна ознайомитися тут.

Право викривача на конфіденційність і анонімність є гарантією нерозголошення відомостей про людину, яка повідомила про корупцію, та її захисту від можливих негативних наслідків.

Кожна установа, до якої  звернувся викривач з повідомленням про корупцію, має забезпечити нерозголошення інформації про викривача та його близьких третім особам, які не залучені до розгляду повідомлення, та тим кого стосуються повідомлення. 

У роз’ясненні про забезпечення права викривача на конфіденційність і анонімність є інформація про:

  • конфіденційність викривача
  • випадки, коли розголошення відомостей про викривача не вважатиметься порушенням його конфіденційності 
  • створення установами захищених анонімних каналів для повідомлень про корупцію і захисту таких каналів
  • заходи забезпечення конфіденційності та анонімності викривачів
  • відповідальність за розголошення інформації про викривача, його близьких осіб

Роз’яснення доповненні додатками з практичними порадами для громадян і державних службовців.

Нагадаймо, що викривачем може стати кожен, кому став відомий факт корупції у зв’язку з його трудовою, професійною, господарською, громадською діяльністю, проходженням служби чи навчанням.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці