Не пали! Я хочу жити!

Спалювання сухих рослинних залишків стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей.

Думка, про те, що випалювання торішньої трави це необхідність для покращення росту молодої є хибною. Люди, які так думають помиляються самі і вводять в оману інших. Скрізь, де пройшов вогонь, не буде колишнього різнотрав’я. Навпаки, на місці згарища почнуть рости бур’яни, зменшиться родючість ґрунту. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

Не рідко пора випалювання рослинних залишків випадає на час розмноження диких тварин та інших живих організмів. Після спалювання середовища існування птахи надовго покидають цю місцевість.

Призводячи до серйозних порушень стану навколишнього природного середовища випалювання завдає непоправної шкоди здоров’ю населення. Внаслідок чого за останні роки відбувається катастрофічне поширення ракових захворювань, хвороб легенів, різного роду алергій. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що із сухою травою та опалим листям, як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Тільки за останніх два дні, спільно з працівниками ДСНС, інспекторами ДЕІ у Волинській області було складено 11 протоколів за ст. 77-1 КУпАП. Пам’ятайте, що за самовільне випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність.


 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці