Підпал сухої трави призводить до згубних наслідків!!!

З настанням весни в повітрі, замість приємного весняного запаху, вчувається їдкий сморід від спалювання сухого листя та трави. В пік такого паління повітря навколо стає важким і гірким. Додаткова проблема полягає в тому, що з травою, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що в рази посилює забруднення атмосфери. Наприклад, при згорянні поліетиленового пакета, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.

Спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю призводить до руйнації ґрунтового покриву,
 адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Через дим від вогнищ страждають дерева. Вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

Не меншої шкоди спалювання сухої рослинності завдає і тваринному світу. У сухому листі згорають зимуючі комахи. У землі від диму задихаються гризуни. Часто не встигають втекти зайці. Згорають пташині гнізда.



 З метою запобігання масових пожеж екологічні інспектори тісно співпрацюють з органами ДСНС. В області створені спільні рейдові групи до яких входять працівники ДЕІ у Волинській області, ДСНС, Нацполіції у Волинській області. З початку року складено сім протоколів за статею 77-1 КУпАП.

          

             

           

Пам’ятайте, що за самовільне випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинності та її залишків накладаються штрафи у розмірі від 170 до 340 гривень на громадян і від 850 до 1190 гривень на посадових осіб. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680, а на посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень. 

За 2019 рік інспекторами Державної екологічної інспекції у Волинській області по спалюванню  складено 261 протокол, винесено 261 постанову на суму штрафів 48 875 грн.

https://www.facebook.com/groups/544400856157492/

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці