Хто має боротися з борщівником на Волині – пояснення

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та Земельного Кодексу України знищення бур’янів, в тому числі борщівника Сосновського є компетенцією органів місцевого самоврядування.

Посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами органів місцевого самоврядування здійснюють контроль за правилами благоустрою у населених пунктах та притягують до відповідальності згідно з статтею 152 КУпАП порушників державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення, на не допускати забур’янення власних, комунальних земель.  

Інспекція здійснює контроль за органами місцевого самоврядування в частині виконання ними делегованих повноважень.

Землевласники та землекористувачі, які не вживають заходів боротьби з бур’янами, у т. ч. з борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до даної статті адмінкодексу невжиття заходів з боротьби з бур'янами тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 


Окрім того, Інспекцією видаються Вимоги до органів місцевого самоврядування з метою неухильного дотримання вимог природоохоронного законодавства, вжиття заходів щодо усунення порушень.

Варто зазначити, що невжиття заходів з боротьби із забур’яненням територій призводить як наслідок до пожеж в екосистемах. 

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці