Методичні рекомендації для громадських інспекторів з охорони довкілля

Роботу громадських інспекторів з охорони довкілля організовують Державна екологічна інспекція України та її територіальні органи (державні екологічні інспекції в областях, місті Києві, Азовська морська екологічна інспекція та Державна екологічна інспекція Північно-Західного регіону Чорного моря). 

Громадські інспектори у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами в галузі охорони навколишнього природного  середовища, раціонального використання та відтворення природних ресурсів, у тому числі наказами Мінприроди, а також наказами організаційно-розпорядчого характеру Держекоінспекції та Положенням про громадських інспекторів з охорони довкілля, затвердженим наказом Мінприроди від 27.02.2002 № 88, зареєстрованим в Мін`юсті 20 березня 2002 року за № 276/6564.

Громадські інспектори здійснюють контроль спільно з працівниками Держекоінспекції та її територіальних органів, які призначили їх і видали посвідчення громадського інспектора з охорони довкілля, іншими державними органами, які здійснюють контроль за охороною, раціональним використанням та відтворенням природних ресурсів, органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськими екологічними (природоохоронними) організаціями.

Вся робота громадських інспекторів з охорони довкілля підконтрольна керівникам (державним інспекторам), за якими вони закріплені.

Особи, за якими закріплені громадські інспектори (керівник підрозділу, державний інспектор) здійснюють наступну роботу:

надають громадському інспектору практичну і методичну допомогу з питань здійснення громадського контролю та координують його діяльність;

проводять з громадськими інспекторами навчання з питань здійснення їх діяльності, а також ознайомлюють з новими законодавчими та нормативними документами в цій сфері;

залучають громадських інспекторів до участі в перевірках, а також оформляють направлення для самостійного проведення рейдів та перевірок.

Громадські інспектори діють на громадських засадах, без додаткової оплати праці та без увільнення від основної роботи.

Перевірки громадськими інспекторами здійснюються виключно за направленням, підписаним керівником відповідного органу Держекоінспекції чи його заступником.

Орган Держекоінспекції, що призначив громадського інспектора, має право за клопотанням відповідного структурного підрозділу органу Держекоінспекції позбавити його права виконувати обов'язки громадського інспектора з охорони довкілля з анулюванням відповідного посвідчення у разі:

- ненадання у встановлені терміни щоквартальних та щорічного звітів або негативної їх оцінки;

- неналежного виконання ним функцій громадського інспектора;

- учинення громадським інспектором порушень законодавства в галузі охорони навколишнього природного середовища, перевищення повноважень, а також учинення інших протиправних дій при виконанні обов'язків  громадського інспектора з охорони довкілля, 

Рішення про позбавлення права виконувати обов'язки громадського інспектора з охорони довкілля з анулюванням відповідного посвідчення приймається Головним державним інспектором України з охорони навколишнього природного середовища та головними державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища відповідних територій.

Громадським інспектором може бути особа, яка:

є громадянином України,

досягла 18 років,

має досвід природоохоронної роботи,

пройшла співбесіду в органах Держекоінспекції з питань попередньої природоохоронної роботи та знань основ природоохоронного законодавства.

Претендент подає органу Держекоінспекції заяву у письмовій формі та подання організації, що її рекомендує

або

письмове клопотання державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища.

Громадських інспекторів призначають:

Головний державний інспектор України з охорони навколишнього природного середовища (який за посадою є начальником Державної екологічної інспекції),

головні державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища відповідних територій.

Призначені громадські інспектори отримують посвідчення встановленого зразка, що підтверджують їх повноваження. У посвідченні вказуються: орган, який видав посвідчення; номер посвідчення, прізвище, ім’я, по батькові громадського інспектора; територія, у межах якої може здійснювати повноваження громадський інспектор; термін дії посвідчення, права громадського інспектора.

Термін дії посвідчення – 1 рік, який щорічно продовжується за результатами оцінки щорічного звіту громадського інспектора про виконану роботу.

За певних підстав громадський інспектор може бути позбавлений своїх повноважень органом, який його призначив, що має наслідком припинення виконання роботи громадського інспектора з вилученням відповідного посвідчення.

Такими підставами є:

ненадання щорічного звіту або негативна його оцінка;

неналежне виконання функцій громадського інспектора;

учинення громадським інспектором порушень законодавства в галузі охорони навколишнього природного середовища, а також протиправних дій при виконанні роботи громадського інспектора.

Права та обов’язки громадських інспекторів з охорони довкілля

Права громадських інспекторів:

1. Спільно з працівниками органів Держекоінспекцією, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських екологічних (природоохоронних) організацій брати участь у проведенні перевірок додержання підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами вимог природоохоронного законодавства, норм екологічної безпеки та використання природних ресурсів;

2. За направленням органу Держекоінспекції, який призначив громадського інспектора, проводити рейди та перевірки і складати акти перевірок.

3. Складати протоколи про адміністративні правопорушення і подавати їх відповідному органу Держекоінспекції для притягнення винних до (У справах про адміністративні правопорушення, розгляд яких віднесено до відання органів, зазначених у статтях 222 - 244-21, 244-23  Кодексу про адміністративні порушення громадський інспектор з охорони довкілля має право складати протоколи про адміністративні правопорушення:(статті 48, 63 - 70, 73, 76 - 77-1, 78, 82, частини перша і третя статті 85, стаття 89 (щодо диких тварин), статті 91-4, 153). Крім того, у справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статтях 218 - 221  Кодексу про адміністративні порушення , протоколи про правопорушення мають право складати громадський інспектор з охорони довкілля (частина четверта статті 85, статті 88-1, 91)

4. Доставляти осіб, які вчинили порушення природоохоронного законодавства, до органів місцевого самоврядування, органів внутрішніх справ та штабів громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону, якщо особу порушника не може бути встановлено на місці порушення;

5. Перевіряти документи на право використання об’єктів тваринного світу, зупиняти транспортні (у тому числі плавучі) засоби та проводити огляд речей, транспортних (у тому числі плавучих) засобів, знарядь полювання і рибальства, добутої продукції та інших предметів;

6. Проводити у випадках, установлених законом, фотографування, звукозапис, кіно- і відеозйомку як допоміжний засіб для попередження і розкриття порушень законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу;

7. Брати участь у підготовці для передачі до судових органів матеріалів про відшкодування збитків, заподіяних унаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, та виступати в ролі свідків;

8. Роз’яснювати громадянам вимоги природоохоронного законодавства та їх екологічні права;

9. Брати участь у проведенні громадської екологічної експертизи відповідно до Закону України “Про екологічну експертизу”;

10. Одержувати в установленому порядку інформацію про стан навколишнього природного середовища, джерела негативного впливу на нього та заходи, що вживаються для поліпшення екологічної ситуації.


Обов’язки громадських інспекторів:

1. Дотримуватись вимог чинного законодавства та інших нормативних актів при проведенні рейдів та перевірок;

2. Сумлінно виконувати покладені на них завдання та інформувати відповідний орган Держекоінспекції про результати рейдів та перевірок безпосередньо після їх закінчення;

3. Не пізніше 31 січня наступного за звітним року подавати органу Держекоінспекції, який призначив громадського інспектора з охорони довкілля, щорічний звіт про проведену роботу.


Повідомити про екологічне порушення можна за допомогою:

Гарячої лінії ДЕІ у Волинській області - (0332) 72-33-96.

Розклад роботи гарячої лінії:  понеділок-четвер  – з 8.30 до 17.30; п’ятниця – з 8.30 до 16.15; обідня перерва – з 13.00 до 13.45.

Для полегшення процесу реєстрації заявника, рекомендуємо ознайомитися з переліком даних, які має вказати особа, згідно з законодавством України: ПІБ, адреса проживання, регіон, в якому сталося правопорушення, Короткий зміст правопорушення.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці