Незаконне видалення зелених насаджень – скільки волинян порушили законодавство

На Волині видалення насаджень у населених пунктах здійснюється відповідно до законодавства. За порушення вимог передбачена відповідальність.

 

З початку року спеціалісти Держекоінспекції у Волинській області притягнули до відповідальності за статтею 153 КУпАП 17 волинян, які незаконно зрізали дерева у населених пунктах.

 

Нагадаємо, що процедура видалення зелених насаджень в населених пунктах встановлена Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2006 р. № 1045). Згідно з вимогами даного Порядку, видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється:

 

        - за рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (далі - компетентний орган)  на підставі ордера;

       - на підставі одного з документів визначених частиною першою статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», до прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Видалення зелених насаджень на підставі одного із документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», до прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів не потребує прийняття рішення компетентним органом.

 

         Згідно з Порядком, підставою для прийняття рішення компетентним органом є заява про видалення зелених насаджень, подана юридичною чи фізичною особою. Після надходження заяви, компетентний орган утворює комісію з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості.  

 

         Комісія визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, і їх відновну вартість та складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню.

 

Компетентний орган приймає відповідне рішення і видає наступного дня заявнику його копію для оплати відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню.

 

У процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також у разі, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб, видалення зелених насаджень здійснюється негайно з подальшим оформленням акта обстеження насаджень.


Видалення зелених насаджень на території меморіального комплексу та кладовища здійснюється за рішенням балансоутримувача без сплати їх відновної вартості.

 

Видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати відновної вартості.

 

Відновна вартість зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, що відведена в установленому порядку фізичній або юридичній особі (крім відновної вартості зелених насаджень, посаджених (створених) цією особою), сплачується під час передачі такої ділянки у власність відповідної особи.

Віктор Степанюк

                 

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці