Контроль за охороною і використанням вод та відтворенням водних ресурсів

Державна екологічна інспекція у Волинській області протягом 8 місяців 2021 року провела 198 перевірок з питань охорони та раціонального використання водних ресурсів.

За порушення вимог природоохоронного законодавства в частині охорони та використання вод та відтворення водних ресурсів складено 207 протоколів, до адміністративної відповідальності притягнуто 142 посадові особи та громадян на загальну суму штрафів 24,318 тис. грн., стягнуто 21,56 тис. грн. Також працівниками в ідділу розраховано та пред’явлено 14 претензій суб’єктам господарювання та органам місцевого самоврядування, на загальну суму 714,921 тис. грн., сплачено 11 претензій на загальну суму 270,913 тис. грн.

Найбільш типові порушення вимог законодавства, які допускали громадяни, суб’єкти господарювання та органами місцевого самоврядування:

- недотримання встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин;

- порушення режиму зон санітарної охорони джерел питного та господарсько-побутового водопостачання, прибережних захисних смуг, смуг відведення, очисних та інших водогосподарських споруд;

- відсутність засобів вимірювальної техніки, у тому числі автоматизованих, для здійснення обліку забору та використання вод;

- відсутність пломб на засобах вимірювальної техніки;

-здійснення спеціального водокористування без відповідного на те дозволу;

-недотримання умов дозволу або порушенні правил спеціального водокористування;

- самовільне проведення гідротехнічних робіт (будівництво ставків, дамб);

- використанні земель водного фонду не за призначенням;

- невиконанні районними радами повноважень у галузі регулювання водних відносин на їх території.

Державна екологічна інспекція у Волинській області нагадує, що порушення водного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність (ст.110 Водного кодексу України).

          Зокрема, Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за порушення права державної власності на води, правил охорони водних ресурсів, правил водокористування, пошкодження водогосподарських споруд і пристроїв, порушення правил їх експлуатації (ст.ст. 48, 59,60,61) і таке інше.

Підприємства, установи, організації і громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України (ст.111 Водного кодексу України).

 

                                                                                                                                                Анюта Микита

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці