Держекоінспекція виявила факти самовільного надрокористування з ознаками кримінального порушення

Інспектори Державної екологічної інспекції у Волинській області виявили факти самовільного надрокористування з ознаками кримінального порушення. Загальна сума збитків склала майже 26 мільйонів гривень.

Незаконний видобуток піску був зафіксований під час планової перевірки Колодяжненської та Велицької сільських рад. Загалом добування корисної копалини здійснювалось на 7 земельних ділянках за відсутності відповідних дозволів.

Наразі заяви про злочини вже спрямовано до правоохоронних органів для відкриття кримінальних проваджень.


Незаконний видобуток піску набуває безпрецедентних масштабів в усьому світі. Фахівці ООН повідомляють про виснаження цього надважливого природного ресурсу.


На жаль, Україна серед держав, де нелегальний видобуток піску є проблемою глобального масштабу. Торік найбільшу кількість збитків ДЕІ розрахувала саме у сфері надрокористування – це близько 800 мільйонів гривень.


Аби знизити обсяги «тіньового» видобутку піску, Держекоінспекція має отримати дієві механізми екологічного контролю. Для цього очікуємо на ухвалення законопроєкту №3091 у другому читанні, адже він збільшить мізерний штраф за недопуск з 765 гривень до 1,8 мільйона гривень, скасує судовий збір у справах щодо стягнення збитків та дозволить інспекторам проводити перевірки підприємств за відсутності керівника.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці