Які основні джерела утворення відходів на Волині

На Волині до основних джерел утворення відходів можна віднести підприємства будівельного, агропромислового комплексів, комунальне господарство, а також відходи утворені в процесі життєдіяльності людини.

 

Сміття з підприємств звозиться на сміттєзвалища, переважна більшість яких є переповненими та експлуатуються з порушенням встановлених правил та норм, що також є джерелом інтенсивного забруднення води та повітря.

 

Також забруднені береги водних об’єктів області. Зокрема, прибережно-захисні смуги  річки  Стир та її притоки річки Омелянівка у Луцьку поступово перетворюються на стихійні.

  

Крім, того на Волині гостро стоїть проблема утилізації та переробки відходів, що з’являються  при експлуатації транспортних засобів. Для потреб транспорту у великій кількості споживаються природні ресурси. Вихлопні гази автомобілів містять більш ніж 200 хімічних сполук-продуктів згорання палива, більшість з яких токсичні.

 

Відбувається деградація екосистем під впливом транспортних забруднень, особливо інтенсивно на урбанізованих територіях.

 

Недостатня екологічна свідомість населення теж один зі значних факторів, який негативно впливає на кількість сміття, що утворюється на Волині. Переповнені сміттєзвалища та відсутність екокультури щодо поводження зі сміттям – проблема майже кожної громади в області.

  

Андрій ТИНЧУК

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці