Співпраця з правоохоронними органами: які порушення виявили екоінспектори під час перевірок на Волині

Державна екологічна інспекція у Волинській області співпрацює з  правоохоронними органами. Спеціалісти проводять позапланові перевірки з питань можливих порушень вимог природоохоронного законодавства при використанні територій   та  об'єктів  природно-заповідного фонду.

Під час перевірок екоінспектори встановили, що в порушення вимог статті 46 Земельного кодексу України, статті 7 ЗУ «Про природно-заповідний фонд України», статті 47 Закону України «Про землеустрій» у 2021 році на Волині межі  територій   та   об'єктів  природно-заповідного фонду місцевого значення не були встановлені   в   натурі   відповідно   до   законодавства. 

Землевласники та розпорядники земель не замовляли та не приймали технічні документації із землеустрою щодо встановлення (зміни) меж земельних ділянок та об’єктів природно - заповідного фонду області. Відповідно не вносились зміни до Державного земельного кадастру.

Зауважимо, що на території природно-заповідного  фонду забороняється діяльність, що суперечить її цільовому призначенню і загрожує збереженню природного комплексу, у тому числі: передача у господарське використання окремих земельних ділянок, надання земельних ділянок під забудову, будь-яке будівництво споруд, не пов’язаних з охороною території пам’ятки природи, будь-яке засмічення, забруднення території пам’ятки природи та її водних об’єктів.

Факти виявлених порушень свідчать про бездіяльність, неналежний контроль та невжиття заходів щодо забезпечення охорони природно-заповідного фонду органами місцевого самоврядування.

Адже відповідно до ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування» до повноважень у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища сільських, селищних, міських рад належать здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення.  

 У ч. 1 абз. 2,3 ст. 12 Закону України «Про охорону земель» вказано що, до повноважень міських, селищних. сільських рад у галузі охорони земель на території міст, селищ, сіл належить: установлення обмежень (обтяжень)  у  використанні, тимчасова заборона  (зупинення) чи припинення використання земельної ділянки громадянами та юридичними особами  в  разі  порушення  ними вимог законодавства в галузі охорони земель; здійснення контролю   за використанням  та  охороною  земель комунальної власності; економічне стимулювання раціонального використання та охорони земель відповідно до закону.

Антоніна МОВЯК

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці