Чому загинула риба в Стиру?

25 червня 2020 працівниками Держекоінспекції із залученням спеціалістів Волинського рибоохоронного патруля та в присутності інспектора з благоустрою Княгининівської сільської ради було проведено обстеження русла р. Стир від с. Липляни до с. Княгининок (від місця скиду зворотних вод з очисних споруд КП «Луцькводоканал» та близько 7 100м. вниз по течії) на предмет масової загибелі риби.

В результаті обстеження на площі водного дзеркала 177 500 метрів квадратних виявлено мертву рибу різних видів. Відповідно до наданого Держпродспоживслужбою звіту про результати дослідження паталогічного (біологічного) матеріалу збудників екто- та ендопаразитів не виялено, натомість причиною загибелі риби став густий слиз брудно-сірого кольору який знаходився на зябрах. Тобто риба загинула не від хвороб, а від брудної води.

По даному факту Інспекцією розраховано розміри заподіяної шкоди за фактичну знищену рибу і шкоду від втрати потомства, яка становить відповідно 653 276 грн. та 7 636 860 грн.

Згодом до справи будуть долучені результати лабораторного дослідження води, зразки якої відбиралися відділом Інструментально-лабораторного контролю. У разі підтвердження невідповідної якості води, шкоду за її забруднення буде нараховано додатково, а матеріали будуть направлені в правоохоронні органи для вжиття заходів реагування.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці