Яке покарання загрожує волинянам за незаконний видобуток надр

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища  у Волинській області постійно здійснюють контроль за додержанням вимог природоохоронного законодавства в частині використання та охорони земельних ресурсів та надр на території області.

Несанкціонований видобуток надр – одна актуальних екологічних проблем на території Волині.

Видобуток корисних копалин місцевого значення, зокрема піску, – досить прибутковий бізнес. Тому, на території області почастішали випадки несанкціонованого видобутку корисних копалин місцевого значення |і створення стихійних кар'єрів, які періодично розробляються самовільно або взагалі не використовуються. Це становить загрозу надалі їх використання місцевими жителями для створення стихійних сміттєзвалищ, спричинює псування сільськогосподарських та інших земель.

Також, необхідно зазначити, за наслідками проведених робіт існує загроза порушення гідрологічного режиму земель, що може надалі спричинити всихання лісових насаджень, що межують із місцем незаконного видобутку корисних копалин місцевого значення.

За  несанкціонований видобуток надр екоінспектори притягують до адмінвідповідальності порушників та розраховують розмір шкоди завданої державі.

За результатами розрахунку шкоди можлива відповідальність і статті  240 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Антоніна Мовяк

    

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці